MIRKO BARBIR (INDEX.HR 20.7.2012)


Tko je glazbeno-astrološki mag koji ima ultimativni ljetni hit?

Tko je glazbeno-astrološki mag koji ima ultimativni ljetni hit? Rijetko tko na glazbenoj sceni nije čuo za njegovo ime. On je Mirko Barbir, a svoj inovativni glazbeni izričaj naziva "Euro stilom". U njegovom izričaju naći ćete sve, od Dancea i Heavy Metala do intelektualnih narodnjaka. Hit u potonjem žanru tek je počeo raditi, a ostale pjesme poznate su krugu njegovih obožavatelja.




Dobri duh Vucinog Živog Blata, mozak iza bogate Dance karijere Ivane Brkić

Glazba mu je jako važna, a kako kaže, najvažnije je uložiti u dobru produkciju. Stoga svoje najveće hitove sprema u suradnji sa studijima u Hamburgu i Stockholmu. Dobri duh Vucinog Živog Blata, mozak iza bogate Dance karijere Ivane Brkić, ovaj posebni glazbenik specifična je pojava na domaćoj sceni.



2005: Siniša Vuco with Mirko Barbir


2005: Mirko Barbir with Ivana Brkić

Iako mu je glazba najveća ljubav, bavi se i vidovnjaštvom te je pravi magnet za žene. Mirka se često može vidjeti u društvu atraktivnih dama, no on je vjeran samo svojoj zaručnici.


2012: Ema Kauković

"Moments of Silence"

Objasnio nam je zašto ga vole tolike dame. "To je sve stvar karme, karizme. Ja se ne namećem, one se nametnu meni. Sve je stvar uma. Ja nisam obična osoba, ja imam energiju. Energija je sve oko nas, ali treba je znati iskoristiti i sortirati općenito u kozmosu", prepričava Barbir. Njegovi prijatelji upoznati su sa uzrečicom "Moments of Silence", koju on često koristi, a ovom prilikom zanimalo nas je što pod tim misli. "To je krenulo od jedne moje obožavateljice, ona je tražila taj trenutak tišine. Rekla je da će čitav život biti sama i da nikad neće pronaći muškarca poput mene", kroz smijeh je nadodao Mirko.

O novoj pjesmi: To je progresivan Euro-Pop. Dosta je kompleksno sve zajedno

Osvrnuo se i na svoj glazbeni izričaj te nam objasnio proces stvaranja. "Nije to glazbena svestranost, sve je na bazi klasike. Ja bih bio svestran kad bi miješao klasiku i Jazz, a ja to ne volim. To je američka chunga-lunga, ja to ne razumijem. Ja sam Europljanin. Ne treba u glazbi biti previše živih instrumenata, bitno je da praši i prži. Sve je stvar aranžmana. Sviranje uživo ponekad je uspavanka. Te Metallice, Nirvane, što oni time žele pokazati da su izvrsni svirači, a što bi ikog to zanimalo? U zadnje vrijeme i na MTV-u ima sjajnih stvari, a sve zato što su se glazbe više uhvatili Europljani. Inače volim jako Reggae, moja nova pjesma malo vuče na Reggae. U biti ona nije narodnjak, pjesma više vuče na "Coco Jambo", svojedobno hit. To je progresivan Euro-Pop. Dosta je kompleksno sve zajedno", pripovjeda Mirko.

"Zadnji spot mi je skinuo dušu, radio sam ga dva i pol mjeseca"

Posebno obožavateljima za oko zapnu Mirkovi spotovi, na kojima, kaže, radi i po nekoliko mjeseci. Iako će neki reći da je vrlo jednostavno izraditi svojevrsni slideshow fotografija, Mirko objašnjava taj kompleksni proces kroz koji prolazi dok stvara spot. "Meni priprema slika traje jako dugo. Zadnji spot mi je skinuo dušu, radio sam ga dva i pol mjeseca. Prije sam ih štancao dosta brzo, a ovaj put sam dao dušu i srce za spot. Napravio sam sve da bude ala Lupino stil, da bude sve kvalitetno. Može se to zaključiti i po broju pregleda na Youtubeu. To sve govori. Ta pjesma je čudesna", kaže Barbir.
 
"Nije mi astrologija strast, već vidovnjaštvo, ja sve znam"

Upitan da nam komentira i drugu stranu svoje ličnosti, onu astrološku, Mirko nas ispravlja. "Nije astrologija, nego vidovnjaštvo, ja sve znam". "Sve moje pjesme su europske, osjetiš da nemaju veze s ovim prostorima. Produkcijski ima parametre. Pjesme sam slao Maxu Martinu u Stockholm i on mi je rekao da tako treba zvučati pjesma za europsko tržište", zaključio je Mirko, dokazujući kako uspješno ostvaruje i inozemne suradnje. Hitom "Zadnji put 2012" Mirko je postao vlasnik najvećeg ljetnog hita, a sve svoje obožavatelje sada ostavlja da strpljivo čekaju njegov intelektualni narodnjak i neki novi "Moments of Silence".

© B.La (Index.hr 20.7.2012)

http://www.index.hr/black/clanak/tko-je-glazbenoastroloski-mag-koji-ima-ultimativni-ljetni-hit/627046.aspx