DŽUBOKS


Muzički magazin koji je 60ih godina na velika vrata uveo Rock-muziku u Jugoslaviju. Prvi broj je izašao 3. maja 1966 godine, a urednik je bio novinar i internacionalni šahovski majstor Nikola Karaklajić. Gladnoj publici najveće zadovoljstvo su predstavljale neobične gramofonske ploče, takozvane folije sa udarnim hitovima tog doba. Ploče su bile za kratkotrajnu upotrebu i bacale su se posle određenog broja slušanja.


 
Posle pauze u izlaženju, Džuboks je obnovljen jula 1974 godine, a na naslovnoj strani tog broja bili su Milena Dravić i Zdravko Čolić. Na ozbiljne profesionalne noge novinu je postavio urednik Petar Popović. Zlatni period Džuboks je doživeo u vreme Novog talasa koji je neštedimice podržavao. Udarne novinarske zvezde bili su analitični Branko Vukojević, otrovni Petar Luković (rubrika o najgorim domaćim singleovima), duhoviti i potkovani Dragan Kremer. U okviru izdavačke delatnosti Džuboks je objavio knjige o Jimiu Hendrixu, Pink Floyd, Punku (autor Darko Glavan) i druge.

 
© Petar Janjatović________________________________________________________________________________

Džuboks Magazin je osnovan 1966 i bio je prvi jugoslovenski muzički časopis posvećen Rock muzici. Prvi urednik bio Nikola Karaklajić, a prvi broj izašao je 3. maja 1966. U interviewu za dokumentarnu seriju Rockovnik Karaklajić je izjavio: "Očigledno je da postoji ogromno interesovanje mladih za časopis i mi smo odlučili da časopis izlazi jednom mesečno. Pošto nije bilo mnogo novinara koji su bili dobro informisani o Rock muzici, pozvali su me da budem urednik. Ja sam neke časopise dobijao iz inostranstva, pa sam koristio trikove iz njih. Prvi časopis je štampan 100.000 primeraka, a prodat je u roku od 3 dana".

Višnja Marjanović, koju je nasledio Karaklajić na mestu urednika u interviewu za Rockovnik je rekla: "Tada je bio na ivici skandala, da objavljujemo fotografije nekih čupavih momaka na naslovnoj strani, da pišemo o stranim muzičarima, a da nemamo nikakve tekstove o našim pevačima, da objavljujemo tekstove na engleskom jeziku itd. Bilo je to prilično revolucionarno i neobično... Kada su se The Rolling Stones pojavili na naslovnoj strani, časopis je rasprodat odmah. Pojavio danas, a sutra se već nije mogao naći na tržištu. Tako je velika glad i potrebu bila za tom vrstom časopisa".

Posle 39 brojeva, uredništvo je prestao da objavljuje časopis da bi 1968, počelo sa objavljivanjem mini Džuboksa, koji se pored muzike bavio i modom. Prvi broj mini Džuboks objavljen je 9. maja 1968 i nakon 33 broja, 20. februara 1969 je i on ugašen.

Posle pauze Džuboks je obnovljen jula 1974 godine (na naslovnoj strani tog broja su bili Milena Dravić i Zdravko Čolić) u izdavačkoj kući Dečje Novine iz Gornjeg Milanovca. Za razliku od prvog izdanja kada se imao zvanje Džuboks Magazin sada se zvao samo Džuboks. Zaključno sa 1985 godinom izašlo je 196 brojeva.

Džuboks je doživeo procvat u vreme YU Novog talasa koji mu duguje dobar deo postignutog. Osim što je bio prvi jugoslovenski magazin koji se ozbiljnije pozabavio Pop muzikom, Džuboks je postavio temelje za buduću teenagersku kao i muzičku štampu.